joi, 22 martie 2007

40. Tort(uri)

Un festin dintr-o altă zi:



Se pregăteşte cămaşa de zahăr ars. (Eu prepar cel mai bine în ceaun, cred că voi scrie o dată un post dedicat importanţei ceaunului în bucătărie) Adică se pune la topit zahărul la foc, cînd are culoarea dorită (aurie- mai dulce, arămie- uşor afumat-amăruie) se ia de pe foc (cu mănuşi/ştergar, aveţi grijă de degete pentru că mai aveţi nevoie de ele la următoarele operaţiuni) şi, sub jetul de apă rece, se roteşte uşor să acopere bine pereţii vasului. Ăsta este cred momentul de talent al reţetei.
Se pregăteşte compoziţia pentru cremă. Eu folosesc combinaţia: 1 litru lapte - 8 ouă - zahăr ochiometric +/- arome (sau 1/2 l cu 4 ouă). Acestea se amestecă cât de cât omogen. Se toarnă în vasul îmbrăcat cu zahăr ars.
Se pregăteşte blatul. Eu am reuşit cu: 2 ouă, 2 linguri făină, 2 linguri zahăr. Albuşurile separate se bat spumă, se adaugă zahărul, se mai bat puţin, se adaugă făina şi gălbenuşurile omogenizând uşor. Se toarnă/prelinge în vas peste crema de zahăr ars. Acesta este momentul tehnic al reţetei, eu am nevoie de mixer.
Se dă la cuptor pentru ... ăăă, un timp care variază în funcţie de peristaltica stomacului persoanelor din jurul aragazului. Optim cred 25-30 min. Aceasta este partea cea mai grea a reţetei.
Se scoate din cuptor, se pune o farfurie/platou deasupra (etanş ar fi mai ... igienic pentru podeaua bucătăriei) şi se întoarce. Se ia vasul şi ....
Şi se ţine la frigider să se răcească puţin.

Niciun comentariu: